top of page
Search

Prof.Dr. Fahire BATTALGAZİ (1902-1948) - İlk Türk İhtiyolog (Balık bilimcimiz)

  • Prof.Dr. Ahmet KARATAŞ
  • Aug 5, 2012
  • 3 min read

5 Ağustos 2012, 07:00 tarihli Türkiye'de Biyolojik Çeşitlilik adlı facebook sayfamdaki yazımın kopyasıdır.

1930lu yıllar... Genç Türkiye Cumhuriyeti'nde ne elektrik, ne doğru dürüst yol, ne de akademik çekişmeler varken; bir yandan da eskilerin deyimiyle "II. Cihan Harbi başlamıştı. Onlar, bütün imkansızlıklara rağmen; katır sırtında Anadolu ve Trakya'yı karış karış gezip, veri topluyor, çalışma yapıyordu.

Fahire Hanım gibi pek çoğunun hakkında günlerce arama yaptığım halde, uzun yıllardır sahip olduğum makaleleri dışında fazla bir şeye ulaşamamıştım. Küçük bir fotoğraf ve birkaç not ile nihayet O'nu anlatan kısa bir yazı yazabildim. Bu değerli hocamızı herkes tanısın istedim.

---------------------------------------------------------

İlk Türk İhtiyolog [Balıkbilimi uzmanı] ve ilk bayan profesörlerimizden olan Fahire Hanım, 1902 (Kosswig (1948)'e göre 1905)'de İstanbul'da doğmuştur. Müşir Akif Paşa ve saray hekimi jinekolog Dr. Müşir Ömer Paşa’nın torunu; Adli Tıbbın önemli hekimlerinden Prof.Dr. Etem Akif Bey’in beş kızından biridir.

İlk öğrenimini babasının görev yaptığı Şam'da Notre Dame de Sion Fransız Mektebi'nde yapmış; Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki eğitim hayatı babasının Balkan Harbi, Birinci Cihan (Dünya) ve İstiklal savaşlarında askeri hekim olarak cephede bulunması nedeniyle aksasa da orta öğrenimini Bezmi Alem Lisesi'nden 1924'te mezun olarak tamamlamıştır. Fahire Hanım, diğer dört kız kardeşi gibi iyi öğrenim görmüştür. Ablası gazeteci olurken; küçük kardeşlerinden biri Türkiye'nin ilk bayan hakimlerinden biri olmuştur. Fahire Hanım ise İstanbul Dârülfünûnu (Fen Fakültesi) Tabii İlimler kısmından 1926'da mezun olmuştur. 1 Nisan 1926'dan 1 Ekim 1927'ye kadar Tercan Kazası İlk Mektep Başmuallimliği'nde bulunmuş ve 1 Haziran 1927'de Fen Fakültesi Teşrih ve Fizyoloji asistanlığına tayin edilmiştir. Aynı yılın Ağustos ayında Hayvanat Enstitüsü asistanlığına nakledilmiş; Haziran 1927'de de başasistanlığı terfi etmiştir. 1931 yılında Hayvanat (Zooloji) Enstitüsü laboratuvar şefliğine tayin edildikten sonra 1931-32 yılında tahsilini tamamlamak üzere Paris'te Sorbonne Üniversitesi Zooloji ve Karşılaştırmalı Anatomi (Zoologie et Anatomie Compareé) Enstitüsü'ne devam etmiştir. 1 Aralık 1932'den itibaren Müderris Muavini vekilliği yapan Battalgazi, Üniversite Reformu ile birlikte 30 Kasım 1933'te hayvanat (zooloji) doçentliğine tayin edilmiştir. 1-12 Kasım 1935 tarihleri arasında Balıkçılık Enstitüsü tarafından düzenlenen bilimsel araştırmalara katılmıştır. Prof. Andre Naville'in verdiği dersleri O'nun ölümüne kadar Suat Nigâr ile birlikte Türkçe'ye çevirmiştir. Naville'in ölümü ile 31 Mart 1937'den itibaren onun derslerini vermeye başlamıştır. 1938'de doçentlik imtihanının bütün safhalarını başarıyla geçmiş; 1944'te de profesör olmuştur.

Fahire Hanım, kısa süren bir evlilik yapmış; kendini daha çok tatlısu balıklarının araştırılıp incelenmesine adamıştı. Hazırlamakta olduğu Türkiye Balıkları'na ait bir eserini bitirmeye uğraştığı bir sırada dimağı yorgunluk neticesi pek genç yaşta vazifesi başında ebediyen gözlerini hayata kapamıştır. Cenazesi, 23.02.1948 Pazartesi günü Beyazıd Camii’nden öğle namazını müteakip, Süleymaniye’de Biyoloji Enstitüsü’ndeki törenin ardından Beşiktaş'ta Kılıçali Yahya Efendi aile kabristanına defnedilmiştir.

Fahire Akif Hanım, Soyadı Kanunu'ndan sonra Fahire Battalgil adıyla çalışmalarını yazmış; 1943'ten sonra ise Fahire Battalgazi adını kullanmıştır.

Türkiye tatlısu balıkları alanındaki pek çok ilke imza atmış; faunistik çalışmalarında çok sayıda yeni taksonu keşfedip adlandırdığı gibi, Türkiye Zoocoğrafyası'nın ortaya çıkarılmasında önemli çalışmalarıyla katkıda bulunmuştur. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.


Adlandırdığı bazı taksonlar

Tamamı içsu balıklarından olan 30 takson (tür veya alttür) tanımlamıştır. Bunlardan bazıları:

* Alburnus nasreddini Battalgil, 1943

* Gobio gobio intermedius Battalgil, 1943 (geçerli adı: Gobio intermedius)

* Alburnus sellal adanensis Battalgazi, 1944 (geçerli adı: Alburnus adanensis)


Adına ithaf edilen taksonlardan bazıları:

* Phoxinellus fahirae Ladiges, 1960 (geçerli adı: Pseudophoxinus fahirae)

* Cobitis fahirae Erk'akan, Atalay-Ekmekçi et Nalbant, 1998


Yayınlarından bazıları:

  • Battalgil, F. (1940): Eine neue Cyprinidenart [Yeni bir Cyprinid nev'i], Revue de la Faculté des Sciences de l'Université d'Instanbul, Série B: Sciences Naturelles, 5 (1-2): 74-77 (1-4).

  • Battalgil, F. (1941): Les poissons des eaux douces de la Turquie [Türkiye'nin tatlısu balıkları], Revue de la Faculté des Sciences de l'Université d'Instanbul, Série B: Sciences Naturelles, 6 (1-2): 170-186.

  • Battalgazi, F. (1944): Poissons nouveaux et peu connus de la Turquie [Türkiye'de yeni ve az tanınmış balıklar], Revue de la Faculté des Sciences de l'Université d'Instanbul, Série B: Sciences Naturelles, 9 (4): 299-305.


Kaynakça

Cumhuriyet Gazetesi, 21.02.1948.

İshakoğlu-Kadıoğlu, S., 1998: İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tarihçesi (1900-1946), İ.Ü. Yay. No: 4106, İstanbul, s. 191-192.

Karataş, A., 2012: "Prof.Dr. Fahire Battalgazi", wikipedia.

 
 
 

Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 1998-2016 Dr. Ahmet KARATAŞ. Bağlantılı bütün sayfaların kullanım hakları sayfa sahibine ait olup, izin almak şartı ile kullanılabilir.

 

bottom of page